November 2023

Tusentals norrmän riskerade livet när de flydde över gränsen.

Flykten till Sverige

Föredrag av Lars Hansson

Under andra världskriget fick Sverige ta emot tusentals flyktingar efter nazitysklands ockupation av Norge.

Lars Hansson har gjort en gedigen forskarinsats om flykten till Sverige, Foto Göteborgs Universitet.

Lars Hansson är från Göteborg och har disputerat på flyktingtrafiken. På novembermötet tar han särskilt upp de händelser som ägde rum i norra Bohuslän. Han har vaskat fram tusentals förhörsprotokoll av svenska landsfiskaler och där framträder den stora svenska hjälpinsatsen. Men också nazianstrukna svenska tjänstemän med en inhuman syn på flyktingpolitiken.

Lars Hansson har ägnat stor möda att dokumentera många personliga öden i våra gränstrakter. Bl.a. får vi veta pm Willy Brandts flykt över gränsen till Sverige och den fortsatta karriären fram till posten som Tysklands förbundskansler.

Onsdag 1 november 19:00

Folkets hus, Strömstad