Skip to content

Gjorda aktiviteter:

Munkedals järnväg

7 september 2022

“Kosters historia” föredrag av Douglas Lipkin

Koster blev Emilie-föredrag

Det blev på något sätt ett missuppfattat datum när Douglas Lipkin skulle berätta om Koster på månadsmötet den 7 september. Ingen föredragshållare kom!

Inget föredrag om Koster
Inget föredrag om Kosters historia

Fem minuter före utsatt tid blixtinkallades i stället Ulf Hansson som helt oförberedd höll ett föredrag om Emilie Flygare Carlén. Ulf kan verkligen sin historia om kända Strömstads-profiler och den här gången lade han tonvikten på Emilie som barn och liten flicka.

Ulf, Berättaren anländer

Emilie kom tidigt att få följa med på pappans fartyg utefter kusten och de upplevelser hon var med om här tog hon med sig längre fram i livet i sitt berömda författarskap.

Ulf kunde förmedla en rad intressanta delar ur hennes liv och dessutom hade han i flygande fläng lyckats få fram ett fint bildmaterial.

Den talrika publiken – över 70 deltagare – tackade Ulf med långa applåder efter hans gedigna snabbinsats.

3 september 2022:

Oskarsborg festning

Historieföreningen besökt Oskarsborg festning utanför Dröbak i Norge. Det var härifrån den tyska kryssaren Blücher sänktes på morgonen 9 april 1940. Sänkningen medförde att anfallet mot Norge försenades och kungahus och regering hann undan.

Bilder från resan tagna av Sonja Svensson.

Mycket tappade vi bort under pandemin… …även uppdatering av denna sida.

Nu försöker vi igen!

Årsmöte 4 Mars 2020

Årsmötesförhandlingar

Historisk visafton med Fredrik Lundqvist!

 

Filminspelning i juni 2017

Emilie och August Blanche

133

148

187

Emelie Flygare Carlén blir dokumentärfilm på Rossö

Under juni månad var medlemmar ur historieföreningen engagerade i filminspelningen av dokumentären om Emelie Flygare Carlén. Killingholmen i Rossö utgör scen för Emelies liv och författarskap. Filmteamet bestämde tidigt att platsen kring sjöbodarna på Rossö var en bra scen för berättelsen om Emelies liv. Filmen skall också innehålla scener ur författarinnans liv i Stockholm och de scenerna kom till i Chalmerska huset i Göteborg. Emelie spelades av Nora Ihr som barnet Emelie och Camilla Hedin som en mera vuxen författare.

Statarlängan juli 2017

 

Månadsmöte juli 2017.

Vi var många som reste ut till Blomsholm den här sommarkvällen. Antalet översteg möjligheten att alla kunde sitta inomhus. Området utanför ytterdörren blev en härlig plats den här kvällen. Bo Magnusson och Ulf Hansson föredrog förutsättningarna för slaget om Strömstad den 8 juli 1717. Det är 300 årigt jubileum för händelserna i Strömstad

 

 

Resa till Munkedals Jernvägsmuseum.

Munkedals Jernvägsmuseum 1

Att arrangera en resa går väl an, att fantisera om hur den kommer att bli är inte omöjligt, det svåra är väderleken som inte går att planera men betyder väldigt mycket. Trots en iskall och regnig vårdag mådde vi gott vi som var med till Munkedal. Vår resa började vid Åtorps Herrgård där Munkedals Järnvägsförening iordningsställt en hållplats för museijärnvägen. Björn Jacobsson hälsade oss välkomna och resan gick mot Munkedals hamn. Här fick vi historien kring järnvägens uppbyggnad i slutet på 1800 talet. Resan fortsatte till Munkedals nedre station och ett besök på föreningens museum.

Munkedals Jernvägsmuseum 2

Mitt på dagen fick vi en god lunch på Torreby slott. Det var skönt att komma in i värmen och få varm mat efter en kylslagen förmiddag.

Anita Olausson gick på bussen efter lunch och guidade oss genom Munkedal och berättade bygdens historia. Hon var väl påläst och berättade om människor som kom till trakten från stenålderstid fram till idag.

Bussfärden slutade vid Hembygdsmuseet i Munkedal. Sverker Balksten tog emot oss och koncentrerade sin historiska berättelse till brukets historia och betydelse för Munkedal som samhälle.

Hembygdsföreningens medlemmar fanns på plats och serverade oss kaffe med dopp. Härligt!

Tack till båda föreningarna för ett enastående mottagande. Hoppas att vi får gengälda er någon gång.

Sonia Svensson

 

SICKEN FEST DET BLEV”

SHF firade sitt 20-års jubileum på Strömstads Spa med musik av Ulrich Carlsson och Nippe Bontegard. Vi som var 75 gäster serverades pocherad rödingfilé med körvelsås och som förrätt Toast Skagen. Ulf Hansson hyllade ordförande Rolf (Lindqvist) i ett personligt tal och senare talar Peter Dafteryd (medlem nr: 21) och överlämnar en check på 2000:- från kommunen och ännu en check från Cavalli-Holmgrens Rådhusfond på hela 10.000:-. Överraskningsgäst var “Strömstadspolisen” Stefan Ljungqvist som med sin accompanjatör Lennart Palm underhöll i över en timma.

2016-10--28 (4) liten 2016-10--28 (7) liten                 2016-10--28 (12) liten 2016-10--28 (25) liten                          2016-10--28 (46) liten 2016-10--28 (49)_liten 2016-10--28 (69)_liten

Decembermöte 2016

Under kvällen hade vi frågesport i form av en sittande tipspromenad under ledning av Jan Andersson.

Ulf Hansson kåserade över en gäst i Strömstad som dök upp efter badgästsäsongen varje år sedan lång tid. Ulf berättade om alla egenheter som gällde för den här godhjärtade mannen. Inte förrän efter en lång stunds kåserade stod det klart för oss att det var jultomten som Ulf pratade om. Passande ……….., eller hur?

frageledaren-dec-16
Vår ständige tävlingsledare som gör alla tävlingarna lagom svåra och framför allt trevliga. Tack Jan!

ann-britt
Ann Britt Andersen korades som Årets SHF;are för förtjänstfullt och långt arbete i föreningen med månadsmötenas kaffestunder. Bravo!

jultomten
Ulf Hansson kåserar om jultomten!

december-mote-2016
De har säkert mysigt!

ett-gang-larare-vid-shf-mote
Här är ett gäng gamla lärare samlade, någon runt bordet har undgått yrket, t.ex Ann-Catrin.

lars-jonsson
Lars vann utlottningen om att bli nästa profil i medlemstidningen!

 

 

 

Båttur med SHF

Söndagen den 9 oktober reste föreningens medlemmar med MS Kosterö ut i Strömstads arkipelag och njöt av Ulfs historier om folk och händelser på öar och i båtar. Båten stävade mot Blötöbogen och in i sundet mellan Styrsö och Öddö. Platsen minner ju omgående om Bremers äventyr med spritförsäljning under tidigt 1900 tal. Vi fick historien om hur alminiumkastruller försvann ur Ålunds kök och varför nya brädor hastigt spikades in i köksväggen.
Vidare for vi över Kosterfjorden mot Sydkoster och Ekenäs. Vi besökte naturum på Ekenäs. En härlig plats där man hämtar nya insikter om vårt jordklot och dess invånare, så även den här dagen. Jag drog i ett rep för att se hur lång masken på havsbotten kunde bli, och blev naturligtvis förvånad när jag fick dra upp till 50 m.
Efter besöket på Ekenäs stod en härlig lunch serverad för oss. Underbart god mat och trevliga bordsgrannar förgyllde dagen.
Vi gick senare i lä runt Sydkoster och såg Breviks hamn på västsidan. Därefter mot norr och upp i Säcken och mot norska gränsen. Ulf berättade flitigt under hela resan om alla underligheter som hänt  längs vägen. En härlig annorlunda söndag.    SONIA SVENSSON: text  TOMMY GRAHN: bilder

p1050953_snapseed-copy p1050965_snapseed-copy p1050966_snapseed-copy p1050978_snapseed-copy p1050983_snapseed-copy p1050993_snapseed-copy p1050996_snapseed-copy

Släktforskardagar med historia

För tredje året i rad har Strömstads Släktforskare arrangerat släktforskardagar under en helg i september. Denna gång var man tillbaka i Skee församlingshem. Medarrangörer var bland andra Skee hembygdsförenin. Historieföreningen var inbjuden och ställde  naturligtvis upp med presentation av föreningen, försäljning av den nyutgivna boken Strömstad – så formades staden. Dessutom propagerades för nästkommande stora evenemang, Herman Lindqvist föredrag på Strömstads SPA den 27 september. Många av besökarna var intresserade av föreningen och skulle allvarligt tänka på både att köpa boken och biljett till föredraget.

Under dagarna hölls ett flertal föreläsningar och först i raden stod SHF-medlemmen Ulf Hansson. Han berättade på sedvanligt fantastiskt sätt om två olika rättsfall, grova brott med ond bråd död. De inblandade personerna hade han kunna följa i husförhörslängder och domböcker. Lördagen avslutades med en välsmakande gemensam middag där hembygdsföreningen visade sina kulinariska färdigheter.

Under söndagseftermiddagen avslutades föredragsraden med att SHF-medlemmen Bo Magnussson  berättade om en del av de  fornminnen som han genom åren lyckats spåra.         TAGE ÖDLUND: text och bilder

dsc_0084 dsc_0094 dsc_0096

 

 

Månadsmöte den 3 augusti i Halden

Onsdagen den 3 augusti styrde SHF medlemmar färden mot Norge och Halden.

Vår guide för kvällen Jens Bakke hälsade oss välkomna till en historisk vandring i stadens centrum. Under de två timmar som vandringen varade fick vi ta del av Haldens tidiga historia fram till våra dagar. Jens som alltid är påläst gav oss deltagare en mycket intressant kväll med ny historia om staden och dess invånare.

SHF tackar för besöket och återkommer gärna!!

 

Halden bild

 

 

 Galärmarschen 2016

Återigen arrangerade föreningen en marsch i galärernas “kölvatten” från 1718. Vattnet är skog och äng liksom den gången, men också mycket vatten över sjöarna. Lite mulet och vindigt var det den här dagen. Vi hade också besök av Ski historielag. Fyrtiotalet norrmän fick höra historien hur Karl XII drog fartyg över landbacken för att nå sina fiender landvägen när nu sjövägen var stängd. Vandringen startade vid Gröne Hög kl. 8 på morgonen.

 Start galärmarsch 2016

Under tiden dessa tappra vandrare och paddlare tog sig an första delen av marschen samlades vi övriga till kaffe i Näsinge kyrka. Där kåserade Ulf om hur situationen var för meniga och kungligheter under sommaren 1718.

Näsinge kyrka

Längs vägen fick marschens deltagare en illustration om hur det kunde se och låta i skogen. Det smäller bra och krutröken ligger tät.

Kanoter och krut

 Nationaldagsfirande i Stadsparken

Varje år på 2000 talet är föreningen med och firar nationaldagen i parken. Vi fick tidigt som förening en fana av nationaldagskommittéen som skall finnas med i fanborgen varje den sjätte juni. Här är en bild från årets upplaga av nationaldagsfirande.

Nationaldagen

 

Månadsmöte i juni.

Onsdagen den första juni samlades föreningens medlemmar vid Friluftsmuseet. En sagolik sommarkväll. Sol, värme med en svag vind som förde med sig blomdoft fick vi njuta av till kaffet och våfflan. Att bara få en pratstund med varandra är viktigt i en förening för att känna sig hemma, och det gjorde vi verkligen. Vi var ganska många den här kvällen (runt 50 stycken). Tack för god samvaro!

friluftsmuseet Strömstad

 

 

 

Månadsmötet den 4 maj.

Vi samåkte i två bilar (fler var vi inte) till Myckleby på Orust och där fick vi se hembygdsföreningens fina samlingar.

 orust 5

orust 1          orust 3

orust 4          orust 2

 Resa till Falbygden

 

Gudhems kloster.

Lördagen den 23 april reste föreningen till Falbygden. Vi besökte Gudhems klostermuseum i Gudhem. En solig och fin förmiddag mötte oss miljön av ruiner av det gamla klostret som byggdes upp på 1100 talet och då var ett hem för de unga kvinnor som valde ett liv som Kristi brud. Guiderna på museet berättade om vardagslivet på klostret, om matvanor och arbetslivet. Reglerna för nunnorna var tuffa, och brott mot regelverket kunde innebära att få ta tagelskjortan på. Klostret var också ett skydd mot alla de faror som hotade unga kvinnor under medeltid. Kvinnofriden fanns inte ännu, och kvinnorov exciterade ännu. Många av de kvinnor som blev nunnor hade en respekterad ställning i samhället. I Gudhem finns det en drottnings grav. Erik den läspe och haltens änka drottning Margareta finns här. Gravlocket är en avbild av henne med änglar som sjungade hedrar hennes person och dödsbädd. Museet har gjort en kopia av sarkofagen och satt orginalfärger på den.  Besökaren kan här med få en mera realistisk bild av hur graven såg ut när den var nygjord.

Gudhems kolsterruin Strömstad Historieförening

Gånggrifterna i Karleby

Karleby är en by 7 km utanför Falköping. Där finns synligt från landsvägen ett dussintal gånggrifter. Varje grav är placerad med gården mitt för  graven. Jorden är oskiftad och gravarna har används långt in på vår tid. Tillkomsten av gånggrifterna är 3300 f. Kr.  Här växte då fram en jordbrukskultur som tog över den gamla jägarkulturen. Storleken på gånggrifterna är bland de största i Skandinavien. Störst är Ragnvalds grav med en gravkammare på 21 meter. Landsvägen längs åkrarna i Karleby är en av Sveriges äldsta.

Ragnvalds grav i Karleby

 Åsle Tå

På resan fick medlemmarna i föreningen möjlighet att besöka stugorna vid Åsle Tå. En Tå är en allmänning där man kunde få bygga ett eget hus trots att man inte ägde egen jord. Husägarna tog daglönejobb på jordbruken runt Tån. Vid Åsle är Tån väl bevarad. Den sista personen som flyttade från Tån gjorde det på 50 talet i Åsle.

Bygatan i Åsle Tå

Åsle mur

Dalenium

I Stenstorp finns ett Museum över Gustav Dahléns livsverk. Här finns utställt all teknik kring AGA fyrarna. Man upptäcker genast att hans livsverk är så oändligt mycket större än vad man har klart för sig. Här finns sjukhusutrustningar, radio och TV, spis och automobil. Under hela sitt liv är han,  trots att han blev blind ganska tidigt, fullt verksam. Museet i Stenstorp är mycket informativt och gemytligt. Gustavs barndomshem ligger alldeles i närheten av museet.

Gustav DahlenDalenium

Hornborga

Från Stenstorp åkte vi över Brunnhemsberget till Hornborgasjön. Under våren fanns här som flest 19700 tranor samtidigt. Nu fanns cirka 300 kvar på utfordringsplatsen vid Bjurum. Sångsvanarna är också många till antalet liksom gäss och änder.

karta över Hornborgasjönhornborgasjon_flera_tranor_betar-stor

Kafferast

I bussen hördes många önskningar om en kafferast när vi lämnade trandansområdet. En djärv resa med bussen hamnade vi vid sextiden vid Herrstorps kvarn utanför Skara. Häpna slogs vi alla av den skönhet vi mötte vid Flian. Flian har växt från en liten bäck till ett strömmande vattendrag efter det att Hornborgasjön har restaurerats. Vi njöt vid kvarnen i vårsolen.

Herrstorps kvarn i Skara gruppbild

7/4 2016  Stig Fredriksson på Strömstads Spa.

Vi var 230 åhörare som tog del av ett mycket intressant ämne och föreläsning “Vad rör sig i Putins hjärna”. Stig Fredriksson med sin erfarenhet som utrikeskorrespondent fängslade publiken som hade samlats på Strömstads SPA.

DSC_5022 DSC_5209 IMG_0168

 5/9 2015  Utflykt till sjöss: “Fyra fyrar”

Lördagen den 5 september arrangerade föreningen en båtresa i Strömstads närområde till fyra fyrar.

Först besökte vid Svangens fyr utanför Lindö. En plats som den här lördagen var lugn men beskrevs av Ulf Hansson, som guidade och  Rune Nilsen, som körde oss, som en tuff plats att bo på när vädret är hårt.

Sjöresan gick vidare  till Ursholmens fyr. Vi tog en vandring upp till fyren och beundrade den gudabenådade utsikten från höjden vid fyrens fot. Vi var trygga  när Rune körde genom Kosterarkipelagen  bort mot sundet mellan syd-och nordkoster.

Visserligen lyser inte Kosterfyren numera, men vi fick dess historia berättad för oss. Vi rätade lite på benen vid Nordkosters Vettnet.  Sista besöksmålet var Tjurholmens och Knappens fyrar.

Tack till Ulf och Kustevent för guidning och servering och båtfärd!

DSC_2472_Snapseed DSC_2366_Snapseed DSC_2505_Snapseed DSC_2564_Snapseed

DSC_2390_Snapseed

2/9 2015   Jazzens och bluesens historia

Tommy hade ett föredrag om jazzens och bluesens historia i Strömstads Folkets Hus. Ca: 50 medlemmar kom och lyssnade, tittade på bilder samt lyssnade på musikexempel, Och dom flesta verkade trivas med kvällen. Föredraget varade ungefär en och en halv timma.

13/ 8 2015   Christopher O´Regan på Strömstad SPA

   

Christopher O´Regan höll ett mycket intressant föredrag på Strömstad Spa inför närmare 250 personer. Några av föreningens medlemmar kom i tidsenlig klädsel, bland andra Solveig som hade en mycket vacker klänning.

Harald och Pontus underhöll med musik av CM Bellman, ett mycket populärt inslag.

5/7 2015  Galärmarschen 2015

Den 5 juli gick året galärmarsch. Här är alla deltagarna som gav sig på stapatsen att via land och sjö vandra i galärernas fotspår till Hällesmörk. Under upplevelsens gång fick de massor med historia berättat för sig. Historien handlar om den tid Strömstad med omnejd står i händelsernas centrum i Sverige. Här finns vår regent som enväldigt bestämmer hur historia skall skrivas och genomför en början till invasion i Norge. Snöpligt slutar invasionen i död för vår regent.

Hela gruppen som deltog

 

5/8 2015  Guidad vandring i Halden.

Onsdagen den 5 augusti var det dags för månadsmöte i SHF. Den här onsdagen genomförde föreningen en guidad vandring i Halden, med Jens Bakke som sakkunnig och humoristisk guide. Som extra bonus fick bilnostalgikern sitt lystmäte, stan var full av gamla bilar som hade tjuvstartat inför helgens stora meeting.

haldenpromenad