Strömstads kanonbatterier 1719.

Killingholmen batteri

Föreläsare Nils Modig

Nils Modig är välkänd för SHF genom föredrag och artiklar med sjömilitär
anknytning.

På höstens första möte onsdagen den 1 september berättar han om försvaret av Strömstad från sjösidan i slutskedet av det nordiska kriget. För att skydda uppladdningen i Strömstad inför Karl Xll:s förnyade fälttåg mot Norge 1718 byggdes sex kanonbatterier.

När Tordenskiold anföll Strömstads kanonbatterier staden sommaren 1717 var fyra batterier klara och anfallet kunde slås tillbaka. Vid kvällens föredrag kommer Nils Modig att berätta om dessa batterier – var de låg, hur de var bestyckade och vad som finns kvar att se i dag. Vi får också höra om 1700-talets kanoner, deras räckvidd och träffsäkerhet.


Nils Modig avrundar sitt föredrag med en presentation av sin nya bok Brittiska flottan i Östersjön.

Onsdag 1 September

Folkets hus, Strömstad 19:00