Kata Gård i Varnhem och Västergötlands Museum i Skara.

Kata Gård i Varnhem! Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden.


Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet har rekonstruerats i form av en docka i full storlek. I utställningen visas också flera av de fynd som gjorts vid utgrävningarna i Varnhem.

Bredvid huvudbyggnaden ligger det idylliska friluftsmuseet Fornbyn. Här finns ett 30-tal byggnader från hela Västergötland som visar en bild av det gamla bondesamhället.

Vårens resa lördagen 25/5.
Vi reser 08:00 och är tillbaka vid 18 – 19-tiden.
Pris för buss entré och guidning 280:- (Fika och mat ingår ej)
Bokning: betala avgiften till SHF’s BG: 5371-5389.
Samling vid lasarettsparkeringen.
Sista anmälningsdag 15 maj!!